Friday, July 20, 2012

Geleneksel Kına Gecesi


Hep düğünlerden, hazırlıklardan bahsettim. Artık kına gecesinden biraz bilgiler verme zamanı geldi.

Öncelikle geleneksel kına geceleriyle ilgili aşağıda güzel bir yazı okuyacaksınız.

İlerleyen günlerde ise kendi kına gecem için neler düşündüğümü, neler hazırladığımızı teeek teek anlatacağım.

Söz kesme ve nişan törenlerinden sonra gelen düğün ve nikah törenleri öncesi yapılan kına geceleri adetlerimizin bir parçasıdır.





Düğünden bir ya da birkaç gün önce yapılan kına geceleri genelde kız evinde gerçekleşir.Şimdinin bekarlığa veda partisi olan geleneksel kına geceleri yakın akrabalar,komşular ve gelin adayının arkadaşlarının katılımı ile renklenir.Amaç düğün başlangıcına işarettir.






Geline yakılacak kınayı erkek evi alır.Alınan kuru kına çoğu zaman bir gece önce kına çereziyle birlikte gönderilir.








Kına geceleri ismi de üzerinde olduğu gibi akşamın ilerleyen saatlerinde gerçekleşen bir organizasyondur.Farklı yörelere göre giyilen abiye,tuvalet veya şık bir elbise gelin adayının üzerindedir.Kına yakılana kadar eğlence devam eder.





Kına yakımı başlamadan önce ise,gelin adayı ‘bindallı’ adı verilen kadifeden işlemeli kaftan misali bir kıyafet giyer.Başına ise tamamen yüzünü kapatacak şekilde kırmızı bir tül örter.





Kına ailenin uygun gördüğü,mutlu bir hayatı olan kadın tarafından karılır.Genelde bakır tas içinde ve tepsiye koyulan yaş kına üzerine mumlar dikilir.





Kınayla birlikte mekanın ortasına koyulan sandalyeye gelin adayı türküler eşliğinde oturtulur. Işıkların kapatılıp,mum ışıklarının devreye girdiği bu esnada genç misafirler sandalye etrafında türkü söyleyerek dönerler.Maksat gelini ağlatmaktır. Ağlayan gelin baba evinden ayrılığın hüznünü yaşarken,ağlamayan gelin ise,’evliliğe hevesli’ damgası yer.


Kına yakımına gelindiğinde avucunu sıkan gelin adayının elini açması için kayınvalide adayından altın beklenir.Altını görüp avucunu açan gelin adayına kına yakılır,verilen altın avuç içindeki kınanın üzerine koyulup tülbent bağlanarak parmaksız eldiven giydirilir.


Kına yakımı bittikten sonra gelinin başındaki örtü açılıp kına ve erkek evinden gelen çerez misafirlere dağıtılır.Eğlenceye kaldığı yerden geç saatlere kadar devam edilir.

No comments:

Post a Comment