Monday, July 16, 2012

Diyarbakır Ev Çöreği

 



Gurbette olmak kötüdür memleketini özlersin aileni özlersin büyüdüğün yeri özlersin hele hele bizim gibi göçebe hayatı diyelim artık eğer böyleysende gurbetliğin bir kötü yanıda her gittiğin yere alışırsın dostlar edinirsin ve en güzel yerindede kopmak zorunda kalırsın aileni memleketi özlemenin yanına birde her gittiğin yerdeki sevdiğin dostlarıda bırakmanın üzüntüsü eklenir.Ama en güzel yanıda dost biriktirirsin hayatın boyunca buda sana kalan en güzel şeydir hayatta ve her gittiğin yerde yeni yeni lezzetlerde öğrenirsin tadarsın işte bunlardan birtanesi Diyarbakır Ev Çöreği karşı komşum sayesinde öğrendiğim bir tad diyarbakırdan başka yerde bu lezzeti bulamazmışız çünkü içinde buraya özgü bir karışım varmış bayramlarda her evde yapılırmış bu çörek ben çok beğendim umarım sizde beğenirsiniz içinde o karışımdan olmasada diğer malzemelerle eminim yine güzel olacaktır.


Diyarbakır Ev Çöreği Malzemeleri:


  • 1 bardak ılık süt

  • 1 bardak ılık su

  • 1 tane margarin (erimiş ılıtılmış) , yarım çay bardağı sıvıyağ

  • 1 adet yaş maya

  • 1 yemek kaşığı tuz,biraz şeker

  • 2 tatlı kaşığı çörek otu

  • 2 tatlı kaşığı mahlep

  • 1 yemek kaşığı susam(içi susamlı ve çörek otlu olacak)

  • 1 tatlı kaşığı çörek ilacı ( diyarbakıra has bu özel karışım çörek ilacı olarak sadece diyarbakırda satılıyormuş ama onsuzda eminim diğer baharatların verdiği tadla güzel bir çörek olacaktır)

  • alabildiği kadar un

Diyarbakır Ev Çöreği Yapılışı:


  • Derin bir kabın içine sütü ve mayayı birazda şekeri koyup karıştırıyoruz

  • biraz kabarınca içine  ılık suyumuzu,zeytinyağımızı koyuyoruz.

  • daha sonra mahlep , çörek otu , susamı ve çörek ilacını ilave edip alabildiği kadar un koyup kulak memesi kıvamından biraz yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyoruz.

  • daha sonra hamurumuzu yarım saat kadar dinlendirip bir kaç parçaya ayırıyoruz merdane yardımıyla açıp istediğimiz şekillerde kesiyoruz yuvarlak yapabilirsiniz,örgü şeklinde yapabilirsiniz,dikdörtgen şekillerinde kesebilirsiniz

  •  kesilen parçaların üzerine pasta şekillerinizden hafif bastarıp üzeri süslü yapabilirsiniz bütün bu şekiller size kalmış.

  • Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

  • Sıcak Servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun:)

No comments:

Post a Comment